Zon op andermans dak

Uw eigen stroom opwekken met zonnepanelen op een groot dak in de buurt.

Zon op andermans dak

Zelf zonnestroom opwekken kun je ook samen doen

Bijeenkomsten: In verband met Corona-maatregelen zijn er tot 1 juni geen bijeenkomsten. Wij houden geregistreerde belangstellenden per e-mail op de hoogte van de ontwikkelingen. Registreer u daarom graag onderaan deze pagina als belangstellende.  

Het aantal zonnepanelen groeit sterk in Nederland, ook op daken van woningen. Maar wat te doen als je geen eigen dak hebt, het dak niet geschikt is of als je meer zonnepanelen wilt als er op het dak passen? Dan is meedoen aan ‘Zon op andermans dak’ een goede oplossing. Energie opwekken kun je namelijk ook samen doen: u neemt dan deel in een groot zonnestroomsysteem dat op een groot dak in uw buurt komt te liggen. Voor dit soort collectieve zonnestroomsystemen is er een speciale financiële stimuleringsregeling van de overheid: de Regeling Verlaagd Tarief, veelal postcoderoosregeling genoemd.  

Stichting Drechtse Stromen ontwikkelt in de regio Drechtsteden dergelijke postcoderoosprojecten. Wij willen  alle inwoners in de Drechtsteden de kans bieden om zelf zonnestroom op te wekken. Op dit moment zijn er al 7 collectieve zonnestroominstallaties gerealiseerd met totaal circa 2.300 zonnepanelen (3 daken in Zwijndrecht, 1 in Hendrik-Ido-Ambacht, 2 in Dordrecht en 1 in Papendrecht). In Dordrecht en Zwijndrecht worden momenteel nieuwe projecten ontwikkeld. En natuurlijk zijn we voortdurend op zoek naar mogelijke nieuwe locaties.

Is uw belangstelling gewekt? Vul dan graag onderstaande gegevens in. Wij houden u dan per e-mail op de hoogte van de ontwikkelingen en nodigen u uit voor informatiebijeenkomsten die we regelmatig houden. We proberen namelijk zo persoonlijk mogelijk met u te communiceren. 

Het jaarlijks totaal van uw elektriciteitsverbruik. Indien u zelf ook zonnepanelen heeft trekt u de opwek af van uw verbruik. Indien u twee telwerken heeft (voor tijdzones normaal en dal) telt u deze bij elkaar op.
Als u uw totale stroomgebruik zelf wilt opwekken, bepaal dan het aantal panelen door uw jaarverbruik te delen door 250. Voorbeeld: bij jaarverbruik van 3.600 kWh is dit 14 panelen (3.600 delen door 250 en dan afronden naar beneden). U kun al deelnemen met minimaal 1 paneel. De deelnameprijs per paneel is afhankelijk van het vermogen van het paneel, maar u kunt rekenen op circa 350 euro per paneel.