Zon op andermans dak

Zon op andermans dak

Samen zonne-energie opwekken met zonnepanelen op andermans dak

‘Zon op andermans dak’ is de naam van ons programma waarmee we in de Drechtsteden grote zonnestroominstallaties ontwikkelen waarvan inwoners zelf (particulieren en organisaties) eigenaar zijn. We gebruiken hiervoor allerlei geschikte locaties. Vaak zijn dit daken van gebouwen, maar zonneparken kunnen ook op grond of water worden gerealiseerd.

Hierbij passen we de coöperatieve samenwerkingsvorm toe en maken gebruik van de Postcoderoosregeling, een aantrekkelijke stimuleringsregeling van de overheid. 

Postcoderoosregeling

De Postcoderoosregeling heet officieel Regeling Verlaagd Tarief. Het is een stimuleringsregeling waarbij deelnemers Energiebelasting terugkrijgen. Een korte uitleg: Energiebelasting is het grootste deel van de prijs die u aan uw energieleverancier betaalt voor elektriciteit. De gemiddelde prijs die u betaalt voor elektriciteit ligt momenteel rond de 19 cent per kilowattuur (kWh). Daarvan is momenteel 12,25 cent energiebelasting met btw. Dat is dus verreweg het grootste deel van wat u betaalt voor elektriciteit. Indien u deelnemer wordt van één van onze projecten ontvangt u van elke kWh die met uw zonnepanelen is opgewekt een volledige teruggave van Energiebelasting van het verbruik op uw eigen aansluiting. Dit wordt ‘indirect salderen’ genoemd. 

Rekenvoorbeeld: Indien één zonnepaneel 250 kWh stroom opwekt in een jaar, dan krijgt u dus €30,- terug van uw energieleverancier. De postcoderoosregeling duurt minimaal 15 jaar dus in 15 jaar loopt dat op tot €450,=. Voorts ontvangen de leden ook hun deel van het eventuele rendement in de coöperatie. Deelnemers kunnen al meedoen vanaf één paneel en tot een maximum van ongeveer 40 panelen. De investering per paneel ligt netto op circa €350,=. (de btw krijgt u namelijk terug). 

Verdere uitleg over de Postcoderoosregeling kunt u meer lezen op de website van Hier opgewekt

Projecten in alle Drechtsteden-gemeentes

Stichting Drechtste Stromen wil iedereen in de Drechtsteden-gemeentes zo snel mogelijk de kans bieden om zelf zonnestroom op te wekken met zonnepanelen op andermans dak. Op dit moment zijn er al lokale coöperaties opgericht in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. In Dordrecht en Papendrecht zijn projecten in ontwikkeling. Kies in de menubalk links uw gemeente voor nadere info over de situatie in uw gemeente.