Zon op andermans dak

Zon op andermans dak

Samen zonnestroom opwekken met zonnepanelen op andermans dak

‘Zon op andermans dak’ is de naam van ons programma waarmee we in de Drechtsteden grote zonnestroominstallaties ontwikkelen waarvan inwoners zelf (particulieren en organisaties) eigenaar zijn. We gebruiken hiervoor allerlei geschikte locaties. Vaak zijn dit daken van gebouwen, maar zonneparken kunnen ook op grond of water worden gerealiseerd.

Hierbij passen we de coöperatieve samenwerkingsvorm toe en maken gebruik van de Postcoderoosregeling, een stimuleringsregeling van de landelijke overheid. 

Postcoderoosregeling

De Postcoderoosregeling heet officieel Regeling Verlaagd Tarief. Het is een stimuleringsregeling waarbij deelnemers Energiebelasting terugkrijgen. Een korte uitleg: Energiebelasting is het grootste deel van de prijs die u betaalt voor elektriciteit. De gemiddelde prijs die u betaalt voor elektriciteit ligt momenteel rond de 19 cent per kilowattuur (kWh). Daarvan is momenteel 12,65 cent energiebelasting met btw. Dat is dus verreweg het grootste deel van de prijs. Indien u deelnemer wordt van een Postcoderoosproject ontvangt u van elke kWh die met uw zonnepanelen is opgewekt een volledige teruggave van Energiebelasting van het verbruik op uw eigen aansluiting. Dit wordt ‘indirect salderen’ genoemd. 

Rekenvoorbeeld: Indien één zonnepaneel 250 kWh stroom opwekt in een jaar, dan krijgt u dus ruim €30,- terug van uw energieleverancier. De Postcoderoosregeling duurt minimaal 15 jaar dus in 15 jaar loopt dat op tot ruim €450,-. Deelnemers kunnen al meedoen vanaf één paneel en tot een maximum van ongeveer 40 panelen. De investering per paneel bedraagt netto circa €350,-. (U schiet tijdelijk ook de BTW voor dus de bruto inleg is €450,-). 

Verdere allerlei details over de Postcoderoosregeling kunt u meer info vinden op de website van Hier opgewekt

Projecten in alle Drechtsteden-gemeentes

Stichting Drechtste Stromen wil iedereen in de Drechtsteden-gemeentes zo snel mogelijk de kans bieden om zelf zonnestroom op te wekken met zonnepanelen op andermans dak. Op dit moment zijn er al installaties gerealiseerd in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. In ontwikkeling zijn projecten in Dordrecht en Papendrecht. In de andere gemeentes zijn we op zoek naar geschikte locaties. Kies in de menubalk links uw gemeente voor nadere info over de situatie in uw gemeente.