Te gast bij FNV Lokaal Sociaal

De FNV houdt zich - naast de kerntaken als CAO’s en bescherming van de positie van werknemers - ook bezig met belangrijke maatschappelijke thema’s, zoals wonen en energietransitie, en zoekt daarbij de samenwerking met partners in de stad. Deze avond was dan ook georganiseerd met Coöperatie Drechtse Energie.

Energiecoach Fritz Jung, projectleider Ifor Schrauwen en energieconciërge Vincent Schotel vertelden over hun ervaringen met energie besparen en isoleren van huur- en koophuizen. Verschillende materialen werden getoond die helpen bij het besparen (radiatorfolie, een apparaat dat je onder aan de radiator kunt vastmaken en die de warmte omhoog blaast, douchekoppen, ledlampen, etc.). De conciërge helpt ook bij het installeren. In groepjes werd daarover doorgepraat.

Er ontstonden levendige discussies over het gebruik van materialen en over isoleren en besparen. En vooral belangrijk vond men ook: hoe bereik je zoveel mogelijk mensen die hun energierekening nauwelijks kunnen betalen? Volgens Ifor moet er veel meer gedaan worden aan preventie, veel meer focus en budget voor isoleren van woningen voor mensen die het zelf niet kunnen betalen. Samenwerken met woningcorporaties.

Coöperatie Drechtse Energie werkt met bewoners en bedrijven aan lokale opwekking van energie via Zon op Andermans Dak en in de toekomst met zonneweides en windmolens.

FNV Lokaal Sociaal Drechtsteden is partner in de energietransitie en focust daarbij vooral op voorkomen van energiearmoede en wil dat er voldoende goed opgeleid personeel komt in de groene en duurzame beroepen met goede CAO’s. Geen wegwerp-banen. Ook is de FNV Lokaal Sociaal lid van de Programmaraad Energietransitie Drechtsteden, samen met andere organisaties, overheden en initiatieven.

 

Deel deze pagina