Nestor Gerrit Jan van der Kolm overleden

Gerrit Jan van der Kolm is deze week op 73-jarige leeftijd onverwacht overleden. Hij was nestor van Drechtse Stromen en grondlegger van de Blok voor blokaanpak. De aanpak waarin bewoners met elkaar – samen met de buren – hun woning verduurzamen met ondersteuning van andere bewoners - vrijwilligers met kennis.

Gerrit Jan begon hiermee zelfstandig in Sterrenburg. Hij belde huis-aan-huis aan om mensen te bewegen om na te denken over en mee te doen met het isoleren van hun woning. Dat resulteerde in ruim 20 projecten waar huiseigenaren energiebesparende maatregelen hebben genomen. Zelfs bij toenmalig minister Blok was belangstelling voor deze aanpak. Hij bezocht een van de Dordtse projecten.

Trainer
Samen met Monique Mol trainde Gerrit Jan tientallen energieambassadeurs in deze aanpak; technisch maar vooral over het benaderen van bewoners. Hij wilde dat bewoners zelf het heft in handen namen bij de energietransitie en niet wachtten op de overheid. ,,Als je dat samen doet, kun je ook nog geld besparen”, was een van zijn motto’s.

Gerrit Jan stond bekend om zijn menselijke benadering. En hij was onvermoeibaar.

Gerrit Jan heeft veel betekend voor Drechtse Stromen en het opbouwen van een vrijwilligersnetwerk rond bewonersondersteuning bij de energietransitie. Daarvoor zijn wij hem dankbaar.

Wij wensen zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en overige familie en vrienden veel sterkte met het dragen van dit grote verlies.

Deel deze pagina