Gemeenteraadsverkiezingen 2026

Met oog op de verkiezingen voor de gemeenteraad in 2026 geven we aan alle politieke partijen in de regio graag een bijdrage voor het opstellen van concrete punten voor de verkiezingsprogramma’s. Dit doen we samen met Drechtse Energie. 
Wij zien graag dat de energietransitie een succes wordt en werken graag samen met alle partijen. Belangrijk daarbij is, dat er zo een concreet mogelijke programma wordt opgesteld, ambitieus, maar ook realistisch.

Doelen in de Drechtsteden zijn:

  • in 2050 is de regio klimaatneutraal
  • 50% duurzame energie in 2030, gerealiseerd is nu maximaal 20%
  • Opwekken 0,19 Twh hernieuwbare energie in 2030
  • In periode 2023-2030 besparing van 30% op het energiegebruik van de stad

Intussen zien we een versnelling optreden in de gevolgen van de klimaatopwarming. Dat vergroot de noodzaak om acuut maatregelen te nemen om dit tegen te gaan. Tegelijkertijd zien we dat er in de gemeenten al goede stappen zijn gezet, zowel in de opwek van elektriciteit als het bevorderen van energiebesparing.

Concrete punten voor de verkiezingsprogramma’s:

  • Een realistisch doorzicht hoe de doelstelling 20250 klimaatneutraal uiterlijk gehaald wordt en dit als basis nemen voor de uitwerking
  • Organiseren van een lokale community building/ energiegemeenschappen, waarbij zonneparken en windmolens samen met de lokale energiecoöperatie Drechtse Energie worden gerealiseerd.  Opbrengsten moeten worden gebruikt voor nieuwe investeringen  in energie-opweking  en -besparing. Wanneer een lokaal initiatief een eigen energie coöperatie wil opzetten dan biedt Drechtse Energie samen met Energie Samen Zuid-Holland daar graag ondersteuning bij.
  • Naast meer zonneparken ook plaatsing van windmolens om meer differentiatie in bronnen te bereiken in de regio.
  • Energiebesparing in alle dorpen, wijken en buurten, met als uitgangspunt dat mensen zelf kan bepalen hoe ze het best kunnen worden geholpen. Mensen met lagere inkomens worden extra ondersteund bij het nemen van maatregelen. Ook zij met midden en hogere inkomens worden gestimuleerd tot deze maatregelen; niet met extra gemeentelijke subsidies, wel met voorlichting en persoonlijke benadering.
  • Naast eigen gemeentelijke activiteiten waar mogelijk ook lokale initiatieven, Drechtse Stromen en Drechtse Energie inschakelen bij de ondersteuning van de uitvoering.
  • Voor de levering van warmte in woningen en gebouwen inzetten op zoveel mogelijk aansluitingen op het warmtenet. Daarbij moet het streven zijn dat, daar waar de aanleg hiervan vooral maatschappelijke voordelen oplevert, ook de bewoners hiervan profiteren. Daar waar de aanleg voor 2050 niet tot succesvolle resultaten leidt inzetten op ‘all electric’ en kleinschalige warmtenetten beheerd door bewoners en bedrijven.
  • Actief inzetten op een slimmer gebruik van het elektriciteitsnet, om netcongestie (op korte termijn) te voorkomen, maar vooral ook om de noodzakelijke uitbreiding van het elektriciteitsnet daarmee te beperken. Energieopslag en het opzetten van energiegemeenschappen om lokaal elektriciteit uit te wisselen is daarbij een van de in te zetten instrumenten.
  • In de collegeperiode 2026 – 2030 gebruik maken van de mogelijkheid van de nieuwe Energiewet om voor alle wijken te benoemen wanneer ze van het gas afgaan, zodat de bewoners en eigenaren zo ruim mogelijk van tevoren voldoende gelegenheid hebben om hun woningen en gebouwen hier op voor te bereiden. Minimaal zal dit acht jaar zijn, maar kan dus ook langer zijn.

Graag werken we  dit samen met partijen uit om daarmee bij te dragen aan de versnelling van het bereiken een goedkopere energietransitie die ook voor iedereen betaalbaar blijft.

 

Deel deze pagina