Zwijndrecht

Heeft u belangstelling? Vul dan onderaan uw gegevens in, dan houden we u op de hoogte! 

                 

Vierde project gestart met EBLO Seating

EBLO Seating (www.eblo.nl) is totaalleverancier van gespecialiseerde stoelen voor elke werkplek. Het prachtige hoofdkantoor staat op bedrijventerrein De Geer en ze hebben een heel groot dak! De helft van dit dak gaat EBLO gebruiken voor een installatie van zonnepanelen die in hun eigen energieverbruik gaat voorzien. De andere helft maakt EBLO ook graag nuttig en stelt ze daarom beschikbaar voor zonnepanelen van anderen.  Drechtse Stromen kan hierdoor ons 4e project in Zwijndrecht van ons programma ‘Zon op andermans dak’ gaan ontwikkelen. Bij EBLO kun je dus niet alleen geweldig zitten maar binnenkort ook geweldig liggen (met je zonnepanelen wel te verstaan). Wij danken EBLO hartelijk voor dit gulle, sociale en duurzame gebaar!

Samen zonnestroom maken

Wij worden helemaal blij van lokaal opgewekte groene energie! Het is onze droom om zoveel mogelijk zonnestroom gezamenlijk op te wekken. Hiervoor gebruiken we het liefst daken van grote gebouwen (en eventueel ook op de grond of op het water). Vervolgens kunnen burgers en bedrijven lid worden van onze coöperatie en mede-eigenaar worden van één of meerdere zonnepanelen.

We maken gebruik van de Postcoderoosregeling; een stimuleringsregeling van de overheid voor opwek van lokale groene energie. Iedereen met een kleinverbruiksaansluiting (tot 3×80 ampère) kan hiervan gebruik maken mits hun aansluiting in hetzelfde postcoderoosgebied ligt als de zonnepanelen. Omdat niet alle postcodes van Zwijndrecht in één postcoderoosgebied vallen, hebben we twee postcoderoosgebieden vastgesteld:

1. Postcoderoos 3331. Hierin zitten de volgende postcodes:

Zwijndrecht:  3331,3332, 3333, 3335, 3336
Dordrecht: 3311, 3316
Hendrik-Ido-Ambacht: 3343, 3344

2. Postcoderoos 3335. Hierin zitten de volgende postcodes:

Zwijndrecht: 2995, 3331, 3333, 3334, 3335
Hendrik-Ido-Ambacht: 3342, 3343
Ridderkerk: 2988 

Wilt u graag uw eigen zonnestroom opwekken, maar heeft u geen (geschikt) dak of mag/wilt u deze panelen niet op uw eigen dak? Dan is Zon op andermans dak mogelijk interessant voor u. In Zwijndrecht zijn al 3 installaties gerealiseerd met totaal 584 zonnepanelen. Deze liggen op het Gemeentehuis, gebouw Hart van Meerdervoort en kindcentrum RaJuBiBoS in Heerjansdam. Het 4e project wordt momenteel ontwikkeld op het gebouw van EBLO Seating op bedrijventerrein De Geer. 

       

De eigenaren van de gebouwen waar onze zonnepanelen liggen, verstrekken ons voor 25 jaar een gebruiksrecht van een gedeelte van het gebouw. Burgers en bedrijven, die een kleinverbruiksaansluiting op het openbare stroomnet hebben in het bovengenoemde postcodegebied, kunnen lid worden van de coöperatie. Deelname is al mogelijk vanaf één paneel en voor een bedrag van ongeveer 350 Euro per paneel (bij aanvang van een nieuw project). Indien er panelen beschikbaar komen kunt u deze ook overnemen van een bestaand lid; in dit geval is de prijs per paneel lager omdat er geleidelijk op de waarde wordt afgeschreven. Het rendement van de zonnepanelen is aantrekkelijk en komt volledig ten goede aan de leden. Dat komt onder andere omdat wij gebruik maken van de zogenaamde Postcoderoosregeling van de overheid. Hierbij krijgen de leden gedurende 15 jaar de volledige energiebelasting terug van het verbruik dat tevens door zonnepanelen is opgewekt. Dat wordt indirect salderen genoemd. Meedoen is dus goed voor het milieu en uw portemonnee! 

Contact en aanmelding

Heeft u belangstelling? Vul dan graag onderstaande gegevens in. Uw aanmelding is overigens geheel vrijblijvend. U bent nergens toe verplicht en andersom heeft u ook nog geen rechten.

Als u uw totale stroomgebruik zelf wilt opwekken, bepaal dan het aantal panelen door uw jaarverbruik te delen door 250. Voorbeeld: bij een jaarverbruik van 4.300 kWh is dit 17 panelen (4.300/250 en dan afronden naar beneden). U kun al deelnemen met minimaal 1 paneel. De deelnameprijs per paneel is ongeveer 425 euro en de btw-deel van dit bedrag ad 73 euro krijgt u terug.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Frits Lakemeier van Stichting Drechtse Stromen, de initiatiefnemer en projectleider van dit project; telefoon: 0652 390 491 / email: frits@drechtsestromen.net