Zwijndrecht

Heeft u belangstelling en/of wilt u een informatiebijeenkomst bijwonen? Vul dan graag onderaan uw gegevens in. 

Wilt u graag uw eigen zonnestroom opwekken, maar heeft u geen dak, is uw dak niet geschikt of wilt u meer zonnepanelen dan u kwijt kunt op uw eigen dak? Dan is deelnemen in een collectieve installatie mogelijk interessant voor u. U legt uw zonnepanelen dan op een groot dak in de buurt. De opwek van uw zonnepanelen wordt dan administratief verrekend met het verbruik van uw eigen aansluiting.

In Zwijndrecht zijn al drie van dit soort grote installaties gerealiseerd met totaal 584 zonnepanelen. Deze liggen op het Gemeentehuis Zwijndrecht, gebouw Hart van Meerdervoort en kindcentrum RaJuBiBoS in Heerjansdam. Het vierde project wordt momenteel ontwikkeld op het gebouw van EBLO op bedrijventerrein De Geer. 

                 

Het prachtige bedrijfspand van EBLO (de voormalige matrassenfabriek Pullman) heeft een heel groot dak. Op de helft van dit dak heeft EBLO een eigen zonnestroomsysteem van ruim 700 panelen. De andere helft van het dak stelt EBLO beschikbaar voor zonnepanelen van omwonenden. Een prachtige samenwerking om met elkaar meer schone stroom op te wekken in Zwijndrecht. 

Samen zonnestroom maken

Voor het opwekken van zonnestroom heeft de overheid diverse financiële stimuleringsregelingen ingesteld. Voor dit soort projecten maken we gebruik van de zogenaamde Postcoderoosregeling. Alle particulieren en organisaties met een kleinverbruiksaansluiting (tot 3×80 ampère) kunnen hiervan gebruik maken mits hun eigen woning/gebouw in dezelfde postcoderoos ligt als het gebouw met de zonnepanelen. Voor Zwijndrecht zijn er twee postcoderozen vastgesteld (postcode 3331 en 3335 en omgeving). Voor het dak van EBLO is Postcoderoos met 3335 als hart van toepassing:

1) Postcoderoos met 3331 als hart. Hierin zitten de volgende postcodes:

Zwijndrecht:  3331,3332, 3333, 3335, 3336
Dordrecht: 3311, 3316
Hendrik-Ido-Ambacht: 3343, 3344

2) Postcoderoos met 3335 als hart. Hierin zitten de volgende postcodes:

Zwijndrecht: 2995, 3331, 3333, 3334, 3335
Hendrik-Ido-Ambacht: 3342, 3343
Ridderkerk: 2988 

       

Deelnemen kan met minimaal 1 tot maximaal 40 zonnepanelen. De aanschaf kost circa 350 Euro per paneel (bij aanvang van een nieuw project en na teruggave btw). Indien er panelen beschikbaar komen in een bestaand project dan kunt u deze ook overnemen; dan is de prijs ook lager. 

Aanmelding, informatiebijeenkomsten en contact

Heeft u belangstelling? Vul dan graag onderstaande gegevens in. Uw aanmelding is vrijblijvend en verplicht u tot niets.

We organiseren regelmatig informatiebijeenkomsten over dit project. Alle geregistreerde belangstellenden worden hiervoor persoonlijk uitgenodigd. 

Het jaarlijks totaal van uw elektriciteitsverbruik. Indien u zelf ook zonnepanelen heeft trekt u de opwek af van uw verbruik. Indien u twee telwerken heeft (voor tijdzones normaal en dal) telt u deze bij elkaar op.
Als u uw totale stroomgebruik zelf wilt opwekken, bepaal dan het aantal panelen door uw jaarverbruik te delen door 250. Voorbeeld: bij jaarverbruik van 3.600 kWh is dit 14 panelen (3.600 delen door 250 en dan afronden naar beneden). U kun al deelnemen met minimaal 1 paneel. De deelnameprijs per paneel is afhankelijk van het vermogen van het paneel, maar u kunt rekenen op circa 350 euro per paneel.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met projectleider Frits Lakemeier van Stichting Drechtse Stromen (telefoon: 0652 390 491 / email: frits@drechtsestromen.net).

Zelf zonnestroom opwekken is goed voor het milieu en uw portemonnee!