Zwijndrecht

Heeft u belangstelling? Vul dan onderaan uw gegevens in, dan houden we u per email op de hoogte! 

Wilt u graag uw eigen zonnestroom opwekken, maar heeft u geen dak, is uw dak niet geschikt of wilt u meer zonnepanelen dan u kwijt kunt op uw eigen dak? Dan is deelnemen in een collectieve installatie mogelijk interessant voor u. U legt uw zonnepanelen dan op een groot dak in de buurt. De opwek van uw zonnepanelen wordt dan administratief verrekend met het verbruik van uw eigen aansluiting.

In Zwijndrecht zijn al drie van dit soort grote installaties gerealiseerd met totaal 584 zonnepanelen. Deze liggen op het Gemeentehuis Zwijndrecht, gebouw Hart van Meerdervoort en kindcentrum RaJuBiBoS in Heerjansdam. Het vierde project wordt momenteel ontwikkeld op het gebouw van EBLO Seating op bedrijventerrein De Geer. 

                 

Het prachtige bedrijfspand van EBLO (de voormalige matrassenfabriek Pullman) heeft een heel groot dak. Op de helft van dit dak heeft EBLO een eigen zonnestroomsysteem van ruim 700 panelen. De andere helft van het dak stelt EBLO beschikbaar voor zonnepanelen van omwonenden. Een prachtige samenwerking om met elkaar meer schone stroom op te wekken in Zwijndrecht. 

Samen zonnestroom maken

Voor het opwekken van zonnestroom heeft de overheid diverse financiële stimuleringsregelingen ingesteld. Voor dit soort projecten maken we gebruik van de zogenaamde Postcoderoosregeling. Alle particulieren en organisaties met een kleinverbruiksaansluiting (tot 3×80 ampère) kunnen hiervan gebruik maken mits hun eigen woning/gebouw in dezelfde postcoderoos ligt als het gebouw met de zonnepanelen. Voor Zwijndrecht zijn er twee postcoderozen vastgesteld (postcode 3331 en 3335 en omgeving). Voor het dak van EBLO is Postcoderoos met 3335 als hart van toepassing:

1) Postcoderoos met 3331 als hart. Hierin zitten de volgende postcodes:

Zwijndrecht:  3331,3332, 3333, 3335, 3336
Dordrecht: 3311, 3316
Hendrik-Ido-Ambacht: 3343, 3344

2) Postcoderoos met 3335 als hart. Hierin zitten de volgende postcodes:

Zwijndrecht: 2995, 3331, 3333, 3334, 3335
Hendrik-Ido-Ambacht: 3342, 3343
Ridderkerk: 2988 

       

Deelnemen kan met minimaal 1 tot maximaal 38 zonnepanelen. De aanschaf kost circa 350 Euro per paneel (bij aanvang van een nieuw project). Indien er bestaande panelen beschikbaar komen kunt u deze ook overnemen van een bestaand lid; in dit geval is de prijs per paneel lager omdat er geleidelijk op de waarde wordt afgeschreven. 

Aanmelding, informatiebijeenkomsten en contact

Heeft u belangstelling? Vul dan graag onderstaande gegevens in. Uw aanmelding is overigens geheel vrijblijvend. U bent nergens toe verplicht en andersom heeft u ook nog geen rechten.

In maart worden er informatiebijeenkomsten gehouden voor belangstellenden. Na registratie van uw belangstelling ontvangt u hiervoor per email een uitnodiging. 

Als u uw totale stroomgebruik zelf wilt opwekken, bepaal dan het aantal panelen door uw jaarverbruik te delen door 250. Voorbeeld: bij een jaarverbruik van 4.300 kWh is dit 17 panelen (4.300/250 en dan afronden naar beneden). U kun al deelnemen met minimaal 1 paneel. De deelnameprijs per paneel is ongeveer 425 euro inclusief een voorschot van 75 euro voor btw. Het voorschot van 75 euro ontvangt u weer terug na realisatie.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met projectleider Frits Lakemeier van Stichting Drechtse Stromen (telefoon: 0652 390 491 / email: frits@drechtsestromen.net).

Zelf zonnestroom opwekken is goed voor het milieu en uw portemonnee!